Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 

Avond van de Fotografie

zaterdag, 26 januari 2019
De vloer van de bovenzaal heeft het gehouden

Het was overvol op een van de eerste winterdagen van het nieuwe jaar, in de bovenzaal van Café Schiller. In tegenstelling tot de aankondiging presenteerde Bart Willemsen de avond. Roel Braamskamp kon door omstandigheden helaas niet komen. De fotografen Janneke Roelofs en Maarten Rots presenteerden hun fotografisch werk. En zo te zien bestond waarschijnlijk het merendeel van het publiek uit belangstellende collega fotografen.

Janneke Roelofs  maakte ons deelgenoot tijdens haar presentatie ‘van concept naar foto’ en vertelde, dat zij als kind al met haar vader op stap ging om foto’s te maken.
Zij begon een opleiding bij fotoschool Statief in Utrecht en later Vakfotografie in Werkhoven. Nog zonder eigen studio, in de huiskamer, met als model vaak haar dochter en met weinig middelen, bijvoorbeeld met slechts licht van een bouwlamp, merkte zij dat er zo al mooi werk kon ontstaan.

Als voorbeeld liet zij ook de ontwikkeling zien van de opdracht tijdens haar opleiding ‘Mijn Rembrandt’. Naar aanleiding van een beeld, een foto waar zij door geïnspireerd werd, een eigen Rembrandt te maken. Zo kwam zij tot het maken van ‘Het meisje met de rode hoed’ van Vermeer.
Binnen het vrije werk van de opleiding kwam zij de fotograaf Peter Ruting tegen die haar erg inspireerde, zij genoot van de eenvoud. Dit leidde tot een serie ‘bijna wit’ van 5 foto’s, een zoektocht naar eenvoud, dat eenvoudig lijkt, maar het niet is.
Janneke eindigde haar boeiende presentatie: ‘Het moet een mooie plaat worden, het is zoeken en spelen met fotoshop en dat vind ik heel leuk.’

tekst: Taliet van der Neut

foto's: Bart Willemsen

Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren